Aanmelden voor kleine ondernemingsregeling ook na 20 november 2019

Printvriendelijke versie

Kiest u wel of niet voor de fiscale kleineondernemersregeling (KOR)? Als u er gebruik van wilt maken en u zich daarvoor uiterlijk 20 november 2019 bij de Belastingdienst heeft gemeld, gaat u er per 1 januari 2020 al gebruik van maken. Later mag ook, maar dan schuift de ingangsdatum op.

Op 1 januari aanstaande verandert de KOR van een belastingvermindering naar een omzetgerelateerde btw-vrijstelling. Met een omzet van maximaal € 20.000 komt u in aanmerking voor de nieuwe kleineondernemersregeling. U wordt dan vrijgesteld van btw en hoeft ook geen btw-aangifte meer te doen. Daartegenover staat dat u de btw die ondernemers bij u in rekening brengen niet meer kunt verrekenen. Uw voordeel zit daarmee vooral in de forse vermindering van administratief werk. Deelname geldt voor minimaal drie jaar of zolang u een omzet per kalenderjaar van maximaal € 20.000 heeft.

Wie zicht uiterlijk 20 november 2019 voor deelname aan de KOR bij de Belastingdienst heeft gemeld, weet zich verzekerd dat de Belastingdienst de omzetting tijdig kan verwerken. Wie zich later aanmeldt, komt nog steeds in aanmerking, maar dan zal de ingangsdatum opschuiven.

Deelname aan de nieuwe kleineondernemersregeling heeft zowel voor- als nadelen. Wilt u op de valreep nog weten of de kleine ondernemersregeling voor u interessant is? Bel ons voor het maken van een afspraak.

Bron: Taxlive 4/11/19 – Wolters Kluwer.