Op vakantie en nog geen testament?

Printvriendelijke versie

De zomervakantie staat weer voor de deur en ondanks het coronavirus worden er weer plannen gemaakt om er op uit te gaan. De gedachte dat u iets zou kunnen overkomen is – juist in deze coronacrisis - vast al bij u opgekomen.
De meeste mensen regelen wel de reisverzekering maar geen testament. Toch is dat – vooral als er jonge kinderen zijn – zinvol. Het komt natuurlijk niet vaak voor dat jonge ouders allebei overlijden, en minderjarige weeskinderen achterlaten. Als u niets regelt zal de wet regelen hoe de erfenis wordt verdeeld. De rechter zal bepalen waar uw kinderen geplaatst worden. Wilt u dat voorkomen, dan moet u een voogd over uw kinderen benoemen.
Het benoemen van een voogd moet officieel geregeld zijn, onderlinge afspraken gelden niet. U kunt een voogd aanwijzen bij de notaris in een testament. Maar sinds enige tijd kan dit ook online geregeld worden, door een aantekening op te laten nemen in het gezagsregister via rechtspraak.nl. Handig als u verder geen testament nodig heeft.
Een voogd hoeft niet zelf daadwerkelijk de dagelijkse zorg op zich hoeft te nemen. De voogd heeft wel de zeggenschap over een kind en zorgt dat het op een goede plek terecht komt.
Bent u ook toe aan regelen van testament en/of voogdij, maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
Bron: rechtspraak.nl