Polis en uit elkaar gaan

Printvriendelijke versie

Hoe vaak komt het niet voor dat mensen uit elkaar gaan, en samen moeten regelen hoe zij hun spulletjes verdelen. Met de inboedel lukt het meestal wel, de ene partner neemt de bank, en de ander het bed. Maar als er ook een huis met hypotheek te verdelen is, dan wordt het lastiger.
Bij de meeste stellen zal degene die het zich kan veroorloven in de woning blijven, en de ander uitkopen. Zijn de lasten voor beide partners te zwaar, dan zit er niets anders op dan te verkopen. Komen de partners er onderling niet uit dan belanden zij soms bij de rechter. De rechter heeft de mogelijkheid om de verdeling zelf vast te stellen. In de meeste gevallen moet de woning dan nog wel via de notaris op de juiste naam gezet worden. Ook de bank moet nog meewerken aan het overzetten van de hypotheek. En is er sprake van een levensverzekeringspolis dan moet ook die polis overgezet worden.
Onlangs speelde er een geval bij de Rechtbank Den Haag waarbij de rechter de woning van een stel in echtscheiding aan de man had toegedeeld. De man moest de hypotheek verder voor zijn rekening nemen en ook de bij de hypotheek afgesloten levensverzekering zou aan hem toekomen.
Door allerlei omstandigheden wordt de uitspraak van de rechter door het stel niet uitgevoerd. De woning, hypotheek en polis worden niet op naam van de man alleen gesteld. Wel betaalt de man na de scheiding alle lasten en kosten alsof hij enig eigenaar is.
Als na jaren de vrouw komt te overlijden blijkt de polis van levensverzekering nog uit te keren en is de hypotheek van de man ineens volledig afgelost. De erfgenamen van de vrouw beginnen een procedure, want zij vinden dat zij recht hebben op de uitkering uit de polis. De rechter geeft de erfgenamen van de vrouw in dit geval geen gelijk.
Regel na echtscheiding uw zaken niet alleen bij de advocaat, maar check ook bij de notaris of de afspraken over eigendom goed zijn verwerkt, dit voorkomt jaren later problemen.

Bron: Rechtbank Den Haag 30 januari 2019, nr. C/09/547297/HA ZA 18-139, ECLI:NL:RBDHA:2019:4943.