Handelen met de eigen BV vergt nauwkeurigheid

Printvriendelijke versie

Welke belangen spelen er als de directeur-grootaandeelhouder (DGA) met zijn eigen BV handelt? In welke mate is het eigen belang daarbij aan de orde? Wie zou zichzelf de hoogste prijs laten betalen? De belastingdienst beoordeelt de zakelijkheid van dergelijke transacties met grote precisie. Wat kunt u doen?

De fiscus staat klaar met een belastingclaim van 25% – aanmerkelijk belangclaim – als u bijvoorbeeld een auto of pand van de BV koopt en daar een te lage prijs voor betaalt. Het is aan u als DGA om te zorgen voor een stevige onderbouwing, bijvoorbeeld in de vorm van een taxatierapport of waardeverklaring.
De fiscale claim wordt nog erger als u in uw hoedanigheid van DGA uw auto voor een zachte prijs aan uw kind verkoopt. Naast de aanmerkelijk belang claim kunt u dan ook een claim voor schenkbelasting tegemoet zien.
Met een zorgvuldige, nauwkeurige voorbereiding voorkomt u dit soort problemen.

Tegenstrijdig belang
Diezelfde zorgvuldige voorbereiding is ook nodig als u binnen twee jaar na oprichting met uw eigen BV handelt. In jargon heet dit “nachgrundung”. En – tot slot – let ook op de regeling over tegenstrijdig belang. In sommige situaties mag u wel zelf met uw eigen BV handelen, in andere gevallen weer niet of niet alleen.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons! Wij geven u inzicht in de aanwezige speelruimte, zodat u die maximaal kunt benutten.

Bron: Hof Amsterdam 2 december 2010, nr. 08/00201, LJN BO9617