BV oprichten zonder notaris simpeler, niet betrouwbaarder

Printvriendelijke versie

Als het aan het kabinet ligt, heeft u voor het oprichten van een BV geen notaris meer nodig. Althans, als u een eenvoudig standaard-BV opricht, met één aandeelhouder die ook bestuurder van de BV is. Echter, deze standaardsituaties komen in de praktijk niet meer zo vaak voor.

Er komen voor dergelijke BV’s standaardstatuten, die slechts in een beperkt aantal gevallen zullen voldoen voor de situatie waarin een bedrijf opereert. De ondernemer gaat vrijwel altijd ook op zoek naar een goed advies. Die kennis zit, gelet op de praktijk van de afgelopen decennia, bij de notaris. En een dergelijk advies zit niet bij de standaardstatuten. Elke situatie, ook die van uw bedrijf, is uniek. Na een goedkope oprichting volgt een duur herstel.

Vertrouwen in de BV verdwijnt: de rechtsvorm BV geniet tot nu toe veel vertrouwen, zowel in binnen- als buitenland. Overal kent men de vereiste van notariële oprichting, waarmee vertrouwen bij het zaken doen wordt gecreëerd. Geen notaris, geen controle. Een prima basis voor misbruik. Als klant van zo’n bedrijf zult u de goedkoop verkregen beperking van de aansprakelijkheid willen omzeilen. Bijvoorbeeld door een persoonlijke borgstelling van de handelende directeur te eisen.
Op de door het kabinet voorgestane manier nemen de aansprakelijkheid en de juridisering alleen maar toe, en daarmee ook de kosten. Wilt u dat vermijden, zorg er dan voor dat u een bedrijf heeft waar uw zakenrelaties met vertrouwen zaken mee willen doen.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons! Wij geven u inzicht in de fiscale en juridische mogelijkheden voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen.

Bron: Notariaat Magazine oktober 2011 p. 24-27.