Erfbelasting voorschieten voor de kinderen?

Printvriendelijke versie

Gehuwde stellen met kinderen maken vaak een langstlevendentestament. Bij overlijden van de eerste echtgenoot houdt de langstlevende alle bezittingen. De kinderen kunnen hun erfdeel dan nog niet opeisen. Dat lijkt op het eerste gezicht goed geregeld, maar heeft u de gevolgen voor de erfbelasting al eens berekend?

Wist u dat de langstlevende alle bezittingen houdt maar de belastingdienst de kinderen wel degelijk als erfgenaam ziet? Ondanks dat de kinderen op hun erfdeel moeten wachten stuurt de fiscus een aanslag erfbelasting. Afhankelijk van de omvang van uw vermogen kan het dan zo zijn dat er erfbelasting betaald moet worden. Voor de langstlevende geldt een hoge vrijstelling, namelijk ruim € 600.000. Maar als de kinderen meer erven dan hun vrijstelling, ruim € 19.000, zijn ze al erfbelasting verschuldigd en moet de langstlevende die belasting voorschieten. Zeker als u het vermogen grotendeels in uw huis heeft opgebouwd, is het zuur om het banktegoed, dat vaak als appeltje voor de dorst wordt aangehouden, op deze manier naar de belastingdienst te zien verdwijnen. Een goed testament had dit kunnen voorkomen.

Welk testament u moet maken is onder andere afhankelijk van de omvang van uw vermogen. Tegenwoordig maken veel mensen om deze reden een tweetrapstestament. In deze testamenten wordt de langstlevende enig erfgenaam, waardoor diens grote vrijstelling van ruim € 600.000 kan worden benut. De kinderen erven pas als de langstlevende komt te overlijden. Er kunnen nog wel wat haken en ogen aan dit testament zitten, maar een belangrijke reden om voor dit testament te kiezen is dat er bij het eerste overlijden geen erfbelasting voor de kinderen voorgeschoten hoeft te worden en uw spaargeld in tact kan blijven!

Heeft u het goed geregeld? Bel voor een afspraak! Wij kijken uw testament graag na en berekenen hoe de erfbelasting voor u uitvalt.