Verhoogd bedrag schenken

Printvriendelijke versie

Het is algemeen bekend dat ouders hun kinderen jaarlijks een vrijgesteld bedrag kunnen schenken (€ 5030 (2011)). Is het kind tussen de 18 en 35 jaar dan kan het bedrag eenmalig verhoogd worden tot € 24.144 (2011). Die eenmalige schenking kan dit jaar nog verder verhoogd worden.

U kunt nu een eenmalige schenking doen aan uw kind van € 50.300. Ten minste € 26.156 dient dan te worden besteed aan de aankoop van een huis of een (bijzonder dure) studie. Het bedrag van € 24.144 kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt.
Heeft u uw kind al voor 1 januari 2011 het verhoogde belastingvrije bedrag geschonken? Ook dan kunt u tot het bereiken van de 35-jarige leeftijd een aanvullende schenking doen van het verschil tussen het verhoogde vrijgestelde bedrag en het reeds geschonken bedrag.

Uw kind moet dit bedrag dan wel gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis, aflossing van de eigenwoningschuld of een studie.
Houdt u er rekening mee dat deze verhoogde schenking vastgelegd moet worden in een notariële akte.

Overweegt u een verhoogde schenking aan uw kinderen? We zijn u graag van dienst met advies en het opmaken van de benodigde notariële akte.