Overdrachtsbelasting ontgaan met geregistreerd partnerschap

Printvriendelijke versie

De Belastingdienst voert vrijwel permanent strijd tegen anti-fiscale constructies die in strijd zijn met de geest van de wet. Soms met succes, en soms ook niet. Zo blijkt het mogelijk om in bepaalde omstandigheden overdrachtsbelasting tussen echtgenoten te ontgaan via de tussenconstructie van een geregistreerd partnerschap. Hoe gaat dat in zijn werk?

Wilt u met uw partner gezamenlijke onroerende goederen verdelen zonder daarover overdrachtsbelasting te betalen? Ga dan eerst een geregistreerd partnerschap aan waarbij uitsluitend de onroerende goederen tot de gemeenschap van goederen gaan behoren. Al een dag daarna kunt u het geregistreerd partnerschap ontbinden, waarna u de onroerende goederen kunt verdelen.

De Belastingdienst is geneigd toch overdrachtsbelasting te vragen omdat de geest van de wet zich tegen dergelijke constructies om belasting te ontgaan verzet. Of de Belastingdienst gelijk heeft of krijgt, hangt af van de vraag wat er in het wetgevingsproces is gebeurd. Nu wil het geval dat de wetgever tijdens het wetgevingsproces op de hoogte was van de hierboven omschreven ontgaansmogelijkheid, maar geen aanleiding zag om de voorgestelde wetgeving te repareren. Daarmee kan ook niet worden geoordeeld dat het doel en de strekking van de wet worden miskend als er geen overdrachtsbelasting wordt geheven.

Wilt u hier meer over weten? Bel ons! Wij geven u inzicht in de mogelijkheden waarbij u registergoed kunt overdragen zonder daarover overdrachtsbelasting verschuldigd te zijn.

Bron: Notamail 289