Schenking aan kinderen makkelijker!

Printvriendelijke versie

Ouders kunnen hun kinderen tussen de 18 en 35 jaar eenmalig een bedrag van maximaal € 24.144 (2012) schenken zonder dat het kind schenkbelasting hoeft te betalen. De eenmalige schenking kon de laatste jaren verhoogd worden tot een bedrag van € 50.300 (2012) voor de aankoop van een huis of de bekostiging van een studie. Ook de verbouwing van de eigen woning of de aflossing van de eigenwoningschuld viel onder de toegestane bestedingsdoelen.

Ouders en kinderen moesten de verhoging van de schenking wel laten vastleggen bij de notaris in een notariële akte. Dat is sinds 1 januari 2012 niet meer nodig!

Om de regeling eenvoudiger te maken en administratieve lasten en kosten voor ouders en kinderen te vermijden heeft de minister van Financiën aangekondigd dat het kind alleen nog maar aangifte hoeft te doen van de schenking. Let op! De extra verhoogde schenking voor studiedoeleinden en de zogenaamde ‘papieren schenkingen’ moeten nog wel bij notariële akte vastgelegd worden.

Overweegt u uw kinderen een financieel steuntje in de rug te geven, zodat zij zich als starter op de woningmarkt kunnen begeven? Neem gerust vrijblijvend contact op zodat wij de consequenties met u kunnen doornemen.

Bron: Staatscourant 30 december 2011, nr. 22974